Wij horen het al dagen op de radio en zien het op internet. Storm op komst. Er zijn allemaal websites met radarbeelden en voorspellingen. Je kunt, als je wilt, precies volgen waar het hoe hard gaat waaien. Je kon op Twitter al volgen hoe de storm in Ierland aan land kwam. Je kon op bewegende beelden torenspitsen zien vallen in Engeland. En ja hoor, toen begon het hier ook te waaien. Indrukwekkend waaien. Eerst zelfs nog met gaten in de bewolking. Maar het werd al snel donkerder. We wisten ongeveer wat er komen zou. Hogedruk, lagedruk. Het hele verhaal is bekend. Evengoed: heel indrukwekkend zo’n storm.
Maar toen dacht ik even aan de mensen vroeger. Laten we de zeggen: duizend jaar geleden. Midden in de middeleeuwen. Die lui zagen niks aankomen. Die hadden geen Twitter waarop mensen elkaar waarschuwden de tuinmeubels binnen te zetten. Toen begon het gewoon te waaien. En harder te waaien. En nog harder. Tot de rieten daken voorbijvlogen. Die mensen moeten bang geweest zijn. Misschien geloofden ze al in God. De christelijke God. Dan hebben ze vast gebeden. Ze hebben vast gedacht dat het een straf was, zoveel wind. En maar bidden en maar denken wat ze verkeerd gedaan konden hebben. Zo veel konden ze toen niet eens verkeerd doen. Drugs verkopen aan kinderen was er toen nog niet bij. Een oma overvallen bij een pinautomaat ook niet.
De meeste mensen in onze streken geloofden nog niet eens in die God. Ze geloofden toen nog in de natuurgoden. Saksische goden. Germaanse goden. Ze hebben onlangs, niet ver van hier, in het Springendal in Twente, allemaal munten gevonden uit de eerste helft van de middeleeuwen. Vermoedelijk waren het offers aan de goden. Die streek kent veel plekken waar vroeger, voor de komst van het christendom, goden vereerd werden. Misschien legden de mensen wel munten op zulke offerplekken neer om de goden een beetje rustig te houden. In de hoop dat het niet heel hard zou gaan stormen. Of als het wél heel hard stormde ervoor te zorgen dat de wind weer ging liggen. Hoe zal dat gegaan zijn? Je weet het niet. God mag het weten.
Nu zien we alles ver van tevoren aankomen. Als het echt bar en boos wordt, kunnen we nog altijd een beetje gaan bidden. Toch zullen de meesten van ons online of uit het raam kijken hoe de storm voorbijraast. We weten dat het ook wel weer rustig wordt. En precies wanneer.
Dagblad van het Noorden, 19 februari 2022