Dus ik zat in het vliegtuig naast twee jongedames die nogal luid een gesprek voerden. Je wilt het eigenlijk niet, maar toch hoor je alles. Ze hadden veel zin in hun trip, maar vonden het ook superjammer dat ze nu dus wel de ‘Pride’ moesten missen. De naamsverandering van Gay Pride naar gewoon Pride vonden ze eigenlijk wel een supergoed idee. Met ‘gay’ ervoor sluit je ook weer mensen uit, vond de een. De ander vond het ook een super-idee, omdat het eigenlijk een feest is om te vieren hoe divers Amsterdam is. En wie of wat je ook bent, het kan en mag allemaal in Amsterdam. De dames waren zelf niet gay, begreep ik uit het gesprek. Maar waren elk jaar nog naar de Pride geweest, omdat ze er als bewoners van de stad ook bij hoorden.
Vond ik mooi om te horen. Al is het ook wel een beetje gênant om zo’n gesprek letterlijk mee te krijgen. Maar toe maar: je zit vlak naast elkaar. Dus een ander krijgt het gewoon mee.
Zo hoorde ik ze praten over hoe de gemeente Amsterdam zijn bewoners genderneutraal wil aanspreken in het vervolg. Dat vonden ze een superstrak plan. Dat de NS ‘dames en heren’ verandert in ‘beste reizigers’ had volgens de een jaren geleden al moeten gebeuren. Het was gewoon superbelangrijk om niemand uit te sluiten.
En dat is natuurlijk ook gewoon zo. Tijden veranderen. Niemand mag meer het gevoel hebben dat-ie er niet bij hoort of voor minder aangekeken wordt.
Het gesprek van de jongedames ging maar door. Weer over hoe fijn het was dat iedereen erbij hoort in Amsterdam. Want in ‘de provincie’ was dat toch wel even anders. De ene dame vertelde op haast verontschuldigende toon dat ze dus ‘eigenlijk’ ook uit ‘de provincie’ kwam. En dat daar het woord ‘homo’ gewoon gebruikt wordt als scheldwoord. Daar moest toch echt aan gewerkt worden. Maar dat zou moeilijk zijn. De dames vonden ‘provincialen’ maar allemaal domme lompe boeren. „Allemaal zo superdom.”
Na de landing heb ik de dames een briefje gegeven waarop ik had geschreven dat ik hun gesprek gehoord had. En dat ik ook uit ‘de provincie’ kom. En dat ze er aan moesten gaan werken dat ‘boer’ geen scheldwoord is.
Dagblad van het Noorden, 5 augustus 2017