Er zijn mensen die een stemverbod voor ouderen voorstellen. Ze zeggen dat ouderen geen toekomst meer hebben en daarom niet zouden mogen stemmen, omdat verkiezingen over de toekomst gaan. Ouderen zouden alleen denken aan wat ze hebben en kwijt kunnen raken.
Toen ik dat las probeerde ik nog even mee te gaan in die gedachtengang. Je moet niet meteen iets op hoge poten naast je neer leggen als je iets leest waar je het niet mee eens bent immers.
Maar al snel vond ik het maar een vreemd idee. Sowieso een stemverbod. Het was toch juist de bedoeling dat iedereen een stem had? Je hoort ook wel eens mensen zeggen dat als kleine kinderen de wereld mochten besturen er nooit meer oorlog zou zijn. Zou maar zo kunnen. Maar kinderen aan de macht zou bij wijze van spreken ook een dagelijkse portie gratis patat met appelmoes verplicht stellen voor alle mensen op aarde. ‘Moet je niet willen’.
Niet voor niks waren het bij natuurvolkeren en oude culturen vaak juist de wijze oudsten die de koers bepaalden. Aanzien en respect was hun deel. Ouderen hebben levenservaring en kunnen daardoor onder meer goed relativeren. Ze weten vaak goed de waan van de dag te scheiden van de essentie. Ze hebben het wereldnieuws al die jaren al voorbij zien komen. Ze hebben mindere tijden meegemaakt en het steeds maar beter zien worden. Daardoor zijn ze, denk ik, juist een belangrijke stem. Tegenover de stem van de progressieve jongere die alles wil veranderen. Tegenover de stem van carrièregerichte dertigers en veertigers. Tegenover de stem van mensen die alleen maar met het gezin bezig zijn.
We leven in een tijd waar het ogenschijnlijk veel om jongeren draait. Op zich hartstikke goed. De jeugd heeft de toekomst, inderdaad. Maar goede raad van iemand die de goede raad weer kreeg van zijn opa die het weer leerde van zíjn opa die het weer meekreeg van zíjn opa enzovoort, is te waardevol om naast ons neer te leggen. Om nog maar te zwijgen van de liefde en wijsheid die oma’s in huis hebben. Het lijkt me niet kloppen dat ouderen niet om de toekomst geven. Juist grootouders hebben het toch vaak misschien bijna nog beter voor met de kleinkinderen dan met de kinderen.
(Dagblad van het Noorden, 18 februari 2017)