Hier in de buurt kennen we allemaal de verhalen van mensen die opa’s en oma’s hadden die nog in het veen gewerkt hebben. Hoe ze soms tijdens het graven een veenlijk vonden. Hoe ze zo’n veenlijk snel aan stukken hakten. Anders kwam het werk stil te liggen. Weg met die aole rommel. Op het zand ging het bij de ontginning precies zo. Een urnenveld werd zo snel mogelijk verwoest. Wat heb je eraan. Doorwerken.
Drenthe was ver voor het Drenthe genoemd werd al een plek waar het goed toeven was. De Hondsrug was een soort eiland in het veen. Jagen en verzamelen ging hier blijkbaar heel goed. Ook de eerste boeren konden hier goed uit de voeten. Dan heb je het over 5, 6 duizend jaar geleden. Mensen gingen hunebedden bouwen. Ze maakten bekers en potten. Hoe ze dachten, spraken en hoe ze zich voelden, weten we niet. Daarom zijn specialisten zo druk met elk restje uit die vervlogen tijden te bestuderen. Drenthe ligt bezaaid met die resten. Zelfs van nog veel eerder. Neanderthalers.
Mensen wisten vaak niet beter. Zo is er veel verdwenen. Complete hunebedden zijn aan stukken geslagen. Kleinere stukken steen, daar had je wat aan. Je moet er wat aan hebben, anders heb je er niks aan.
Er kwamen wereldwijde wetten om oudheden te beschermen. Als er ergens gebouwd wordt, moet er gekeken worden in de grond. Zo worden er fantastische dingen gevonden. Dingen waardoor wij steeds beter kunnen begrijpen wie we zijn en waar wij leven. Als je niet weet waar je vandaan komt, weet je ook niet waar je heen gaat. Ken je de geschiedenis niet, dan weet je ook niet wat je met de toekomst moet.
In Twente is ook eens ‘per ongeluk’ een belangrijke archeologische vindplaats verwoest. Een wethouder zei dat er niks van waarde gevonden was bij een onderzoek. ,,Alleen maar wat stenen. Geen zilver of goud.”
Er wordt een enorm distributiecentrum gebouwd hier langs de snelweg. Emmen wilde zoiets al jaren. Dat is gelukt. Er werd een stuk grond aangewezen. Ze wisten dat er in die grond oudheden te vinden waren. ,,Maar ja, dat heb je al snel hier”, zullen ze wel gedacht hebben in het gemeentehuis. We knijpen een oogje toe. Als ze wat vinden, komt het werk een poos stil te liggen. Kost veel geld. Weg met die aole rommel. Gauw gaan bouwen, voor er een veenlijk uit de kast komt vallen.
Dagblad van het Noorden, 20 april 2024