Recensie ‘Gunder’ Nu.nl

Gunder

Navigatiebedrijf Tom Tom verkeert in zwaar weer met name vanwege de concurrentie van smartphones. Getuige de albumhoes van Gunder, maakt ook Daniel Lohues gebruik van een andere routeplanner.

Daniël Lohues geldt als één van de meest productieve muzikanten van Nederland. Kort na de voltooiing van zijn imponerende vierluik Allenig, bracht hij vorig jaar Hout Moet uit. Nu, krap een jaar verder, ligt opvolger Gunder in de schappen. Waar Allenig diep geworteld was in de folkmuziek, trekt Lohues nu de lijn van Hout Moet door.

Hout Moet leunde meer op een bandgeluid dan de Allenig-serie, hoewel folk nog altijd een stevige basis vormde. Op Gunder is dat niet anders. Lohues is op zijn recente werk niet alleen consistent wat betreft de klankkleur van zijn platen, maar ook de liedjes hebben een constante, hoogwaardige kwaliteit.

Poëtische overpeinzingen over het leven (Van Vinden & Zuuken, Horizon) worden afgewisseld met gedetailleerde observaties van alledaagse zaken (Komp Wel Goed, Had ‘m Zölf In De Buze, Miranda Holdersma) en liefdesliedjes (Waorum Vuult ’t Zo, Goed Hööi Komp Zelden Van Slecht Grös).

Hoewel de helft van het album uit balladachtige liedjes bestaat, is Gunder overwegend een luchtig en opgewekt album. De plaat bevat zowaar (radio)hits in de vorm van De Wereld In De Zunne, Alles Kan Ja en Goed Hööi Komp Zelden Van Slecht Grös. Lohues komt hiermee dicht in de buurt van het werk van zijn oude band Skik.

Gunder is wederom een fraaie aanvulling op de toch al smetteloze discografie van Daniël Lohues. Eerdere aankopen bieden meestal geen garanties voor de toekomst, maar dit is niet van toepassing op de albums van Daniël Lohues. Dus als liefhebber kun je Gunder blind kopen. Routeplanner instellen op de dichtstbijzijnde platenzaak.

Beoordeling: ****

© NU.nl/Pierre Oitmann

Facebook