Recensie ‘Allennig III’ Parool

Allennig III

“Volgend jaar, als zijn Allennig IV verschijnt, kun je Daniël Lohues definitief de Vivaldi van het Drentse luisterliedje noemen. Vier seizoenen zijn dan bestreken met vier albums waarop op de hoes steeds hetzelfde boerderijtje staat – alleen de kleuren van de omgeving veranderen met het voortschrijden van de tijd. Maar voorlopig is het in de twintig liedjes op Allennig III nog hoog zomer in de buurt van Erica.

Een jubelende popplaat levert dat niet op (daarvoor is het toch altijd te veel herfst in Lohues’ hart), maar wel een verzameling prachtige, intieme songs, gespeeld op gitaar, banjo of piano alsof je bij hem in de huiskamer zit. Daar zingt hij over de eenzaamheid van een zomerochtend, terwijl de leeuweriken dansen of over loom luieren, vroeger: Onder de boome/’n Parasol van holt en blad/Onder de boome,/Wol da’k doar nou eben zat. Over het verlies van een geliefde (Kom de dagen deur/Mar moe’j nie kieken hoe/Ik blief wat war an’t zuuken zönder joe) en het geloof in God.

De teksten zijn mooi en breekbaar en muzikaal maakt hij afwisselend een buiging voor The Beatles, Billy Joel, Jules de Corte, blues en bluegrass. We zijn nu al benieuwd naar de oogst van Lohues’ harfst. De zomer is machtig mooi.”

Parool, Dirkjan Arensman

Facebook